Ekologiški šalto spaudimo aliejai

Sveikos mitybos karalius – alyvuogių aliejus. Kaip išsirinkti ir neapsirikti?

01 25

Alyvuogių aliejus nuo neatmenamų laikų vertinamas dėl savo ypatingo skonio ir teigiamos naudos žmogaus sveikatai. Sveikos mitybos specialistų teigimu, šio aliejaus sudėtyje esančios mono nesočiosios riebalų rūgštys tiesiog būtinos daugeliui žmogaus organizmo procesų. Sočiųjų riebalų pakeitimas nesočiaisiais riebalais mityboje padeda palaikyti normalią cholesterolio koncentraciją kraujyje, gali padėti išvengti širdies ir kraujagyslių ligų rizikos. Todėl žmogaus kasdienėje mityboje turėtų būti vartojami maisto produktai, kuriuose yra daugiau augalinės kilmės riebalų. Tačiau kaip žinoti, ar parduotuvių lentynose siūlomi aliejai yra tikrai verti karūnos?

Kaip atskirti kokybišką alyvuogių aliejų?

Prieš renkantis kokybišką alyvuogių aliejų būtina atkreipti dėmesį ne tik į produkto etiketę, bet ir į tarą. Svarbu, kad aliejus būtų supiltas į stiklo tarą, idealu, jei ji būtų tamsi. Kokybiško ypač gryno ir gryno pirmo spaudimo alyvuogių aliejaus ženklinimo etiketėje yra nuoroda „šaltas spaudimas“, „pirmasis šaltas spaudimas“. Tai informacija, kad alyvuogių aliejus gautas tiesiogiai spaudžiant alyvuoges. Laikyti alyvuogių aliejų reiktų kambario temperatūroje.
Alyvuogių aliejaus kokybę lemia ir būdas, kaip surenkamos alyvuogės. Pačios aukščiausios kokybės (ypač grynam ir grynam alyvuogių aliejui) alyvuogės turi būti renkamos rankomis. Ypač grynam ir grynam alyvuogių aliejui išgauti alyvuogės negali būti nukritusios ant žemės, sumuštos, pažeistos, nes jose tuoj pat prasideda fermentacija. Taip pat svarbu kuo greičiau iš žaliavos išspausti aliejų. Vertingiausias kokybiškas aliejus spaudžiamas per parą nuo alyvuogių surinkimo momento, jeigu šilta, arba per dvi paras, jei oras vėsus. Vėliau alyvuogėse prasideda fermentacija ir iš jų išspaudžiamo aliejaus kokybė suprastėja.

Rūgštingumo skaičius – kodėl jis svarbus?

Aliejaus skonis ir spalva gali skirtis dėl alyvuogių rūšies, tačiau paprastai šis aliejus yra švelniai žalsvos spalvos, o skonis neįgudusiam vartotojui gali pasirodyti net šiek tiek kartokas. Todėl šio aliejaus sveikatingumas nesunkiai patikrinamas ragaujant. Kuo kartesnis ir pikantiškesnis, tuo jis yra sveikesnis. Kartumą aliejui suteikia
Pirkdami alyvuogių aliejų atkreipkite dėmesį į jo rūgštingumą – tai vienas iš pagrindinių aliejaus kokybės kriterijų. Kuo jis žemesnis, tuo geresnį aliejų renkatės. Kokybiško alyvuogių aliejaus rūgštingumo skaičius neturi viršyti 1.

Tinka ir sveikatai, ir grožio procedūroms

Alyvuogių aliejus itin vertinamas dėl savo unikalios sudėties ir poveikio sveikatai, taip pat jis plačiai naudojamas kaip natūrali priemonė grožiui puoselėti. Jame gausu organizmui naudingų mono nesočiųjų riebalų rūgščių (omega-9), kurios gali padėti palaikyti normalią cholesterolio koncentraciją kraujyje. Šis aliejus puikiai tinka pagardinti salotas, gaminti lengvus patiekalus. Itin populiarus Viduržemio jūros kraštų virtuvėje.
Grožiui alyvuogių aliejus pasitarnauja dėl savo lengvos tekstūros. Lengvai įsigerdamas į odą, alyvuogių aliejus ją drėkina ir maitina. Tai puikus išsigelbėjimas sausai, drėgmės stokojančiai odai. Taip pat šį aliejų galima naudoti natūralių kosmetikos priemonių gamyboje, procedūroms, masažams, kaip švelnią priemonę veidui valyti.
Dažnai alyvuogių aliejus yra pagrindinė kremų veidui sudedamoji dalis. Tinka jaunai ir brandžiai odai, ypač sausai odai pamaitinti.

„Valerijono“ prekiaujami aliejai – kokybės garantas

Kokybiškus aliejus vaistinei „Valerijonas“ tiekia ilgametę patirtį šioje srityje turinti Vokietijos įmonė Henry Lamotte GmbH. Pripažinti visame pasaulyje šalto spaudimo aliejai spaudžiami unikalia technologija, kuri išlaiko augalo kvapą, savitą tirštumą, spalvą bei skonį.

Šie aliejai sertifikuoti ekologinės gamybos ir išskirtinės kokybės žemės ūkio ir maisto produktų sertifikavimo bei kontrolės įmonės „Ekoagros“. Paženklinti ekologinio žemės ūkio ženklu „EU Organic“. Šis ženklas rodo, kad ne mažiau kaip 95% žemės ūkio kilmės produkto sudedamųjų dalių pagaminta ekologinės gamybos būdu, produktas atkeliavo tiesiai iš gamintojo ar perdirbėjo sandarioje pakuotėje, produktas atitinka oficialios kontrolės sistemos reikalavimus.

Straipsnis parengtas pagal Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos informaciją.

Kokybišką ypač gryną alyvuogių aliejų rasite „Valerijono“ vaistinėje (Vilniaus g. 173). Mėgstantys apsipirkti internetu gali rasti vaistinės „Valerijonas“ el. parduotuvėje.


Susiję įrašai